מושגים בסיסיים סביב עימוד ספר והכנתו לדפוס

תוכנות העימוד (תג / אינדיזיין)

לצורך עימוד הספר נפוצות כהיום שני תוכנות.

תוכנת תג, המכילה אין ספור אפשרויות עימוד ופריסות טקסט, ובכללן את האפשרות לעימוד רב טקסט, אולם לא תומכת באפשרויות גרפיקה מתקדמות ודי מוגבלת בשילובן של תמונות בתוך הספר.

מאידך תוכנת אינדיזיין חסרה הרבה ממעלותיה של תוכנת תג, ועימוד רב טקסט לא מתאפשר בה כלל בצורה הגיונית. אבל היא מליאה בכל אפשרויות הגרפיקה המתקדמות ביותר, ומכילה פונקציות חשובות וגמישות.

כל ספר יעומד בתוכנה המתאימה לצרכיו, ובמקרים רבים יהיה צורך לשלב בעבודת העימוד את שני התוכנות גם יחד.

לפנינו תמונות התוכנות 'תג' ו'אינדיזיין'

תוכנת תג
תוכנת אינידזיין

קובץ פי.די.אף.

אחר מלאכת העימוד, המוצר שתקבלו יהיה קובץ בפורמט PDF.

באמצעותו ניתן לצפות בספר בתצורתו הסופית, להתרשם, להגיה, לסמן תיקונים ע"י כלים היעודיים לכך בתוכנות לתצוגת קבצי PDF למהדורותיהן, המאפשרים הוספת מדבקת הערה וכדומה.

והעיקר: ממנו מפיקים את לוחות ההדפסה לדפוס אופסט, או מבצעים את ההדפסה בדפוס דיגיטלי.

תצוגת PDF

קובץ פי.די.אף

בליד וסימוני חיתוך

בהדפסת ספר משתמשים בגיליונות נייר גדולים אשר מכילים כל אחד מהם, עמודים רבים מתוך הספר. גיליון מכיל בין 16 ל-32 עמודים, המסודרים ומודפסים על גביו עם מרווחים ביניהם, ואחרי ההדפסה חותכים את הגיליון לעמודים בודדים.

ספר שכולל בתוכו אלמנטים עיצוביים או תמונות, אשר נפרסים וגולשים עד שולי הדף, מצריך השארת בליד סביב העמוד. הבליד הוא שוליים המכילות את המשכה של התמונה או הגרפיקה העיצובית, וזה נועד למצב בו ארע חוסר דיוק בחיתוך גיליונות הנייר של הספר.

אילולא הבליד, במקרה של סטיה בחיתוך, היה נוצר שול לבן בצד העמוד, שבעצם היה אמור להיות מכוסה בגרפיקה עד קצהו. ברגע שקיים בליד, גם אם החיתוך סטה ממקומו, הספר שומר על מראהו הנאה, שכן העמוד ישאר בצלמו המתוכנן.

לכן, כל ספר הנשלח לדפוס צריך לכלול בליד, ובנוסף סימוני חיתוך לפיהם חותכים את עמודי הספר הבודדים מהגליון הגדול.

בליד וסימוני חיתוך בקובץ המיועד לדפוס

בליד וסימוני חיתוך

פורזץ

כשפותחים את כריכת הספר ישנו דף שגודלו כצמד דפי הספר. בימינו מדובק דף זה על שטח הכריכה, ובקצה הימני של שמאלו הינו מוצמד אל דפי הספר.

תפקידו של דף זה להסתיר את ההדבקות והתפירות של הכריכה אל הספר. כדי להסתירם עוד יותר וכדי לשוות לספר מראה מלכותי ומכובד, נפוץ מאד לעשות הדפס גרפי נאה, עם מקום להקדשה או כתיבת שם, ולכלול בעיצובו של הפורזץ אלמנטים וכיתובים המבטאים את הספר.

לפנינו תמונת הפורזץ היוקרתי של ספר 'היא שיחתי'

פורזץ היא שחתי

כריכת גלופות

אלו הן כריכות הספר הסטנדרטיות, בעיקר לספרי קודש.

מדובר בכריכת ספר קשה, עטופה בסקאי צבעוני, כאשר עליה מטביעים באמצעות גלופה את שם הספר והגרפיקה המעצבת את הכריכה.

כהיום, רוב הספרים בעלי כריכה מסוג זה, נושאים עמם שלושה סוגי הטבעות. הטבעת זהב, הטבעה נוספת – בדרך כלל שחורה, והטבעת בלינד – שהיא בעצם הטבעה ריקה, המטביעה עיצוב גרפי ללא צבע על כריכת הספר. כדי ליצור כריכה כזו יש צורך להשתמש בשלושה גלופות, גלופה המטביעה את צבע הזהב, גלופה המטביעה את ההדפס השחור, וגלופת בלינד המטביעה את הגרפיקה הריקה.

בנוסף, מצוי מאד שילוב הטבעה של פויל מבריק הבא על חלקים מסוימים בכריכה ומעשיר את המראה שלה. אולם בדרך כלל זה מתבצע באמצעות גלופת הבלינד, ולא מצריך גלופה נוספת.

לחץ כאן כדי לעבור כאן לגלרית הכריכות.

כריכה קשה עם הטבעות של שלושה גלופות – ספר זרע הארץ

כריכת גלופות

כריכת למינציה (והשבחות)

כריכת ספר קשה עם הדפסת גרפיקה צבעונית. כריכות אלו נפוצות לספרי סיפורים וכדומה, והם עטופים בלמינציה דקה השומרת על הכריכה. ישנם שני סוגי למניציה. למנציה מבריקה, ולמינציה מט.

כמו כן רווח מאד לעשות על כריכות מעין אלו השבחות, שמטרתן להשביח את הכריכה ולשוות לה מראה יוקרתי. ההשבחות באות לידי ביטוי בשילוב של הטבעות זהב, מריחת לכה סלקטיבית על שטחים יעודיים בכריכה, וניפוח או הבלטה של אלמנטים ספציפים.

כריכה קשה עם הדפס צבעוני והשבחות

כריכת למינציה עם השבחות

כריכה רכה

כריכה רכה העשויה בדרך כלל מנייר כרומו עבה עטוף בלמינציה מבריקה או למינציה מט.

כריכות אלו נפוצות בקונטרסים למיניהם, והם באות עם הדפסה צבעונית או שחור/לבן. יתרונן הגדול הוא ביצור המהיר שלהם, ובמחיר הנמוך ביחס לסוגי הכריכות האחרות.

כריכה רכה עם הדפס צבעוני ולמינציה

קונטרס מצות חבורה

פורמט צבעי הדפוס (CMYK / פנטון)

כאשר מדפיסים ספר שחור לבן, אין כל בעיה. שופכים אל מכונת הדפוס דלי של נוזל שחור המופק אל הדפים, וכך מודפסת תכולת הספר.

אולם ספר צבעוני מצריך צבעים רבים. צבעים אלו מורכבים כולם מארבעה צבעים בלבד, כאשר המכונה מדפיסה מכל צבע אחוזים מסויימים על הדף, וזאת בחישוב מדוייק כמה אחוזים צריך מכל אחד מהארבעה, על מנת להגיע לצבע הסופי שיופק מתרכובת זו.

ארבעת הצבעים הם C-ציאן (תכלת), M-מג'נטה (סגלגל), Y-יֶלו (צהוב), K-בלאק (שחור).

כדי שהנייר יקבל את ארבעת הצבעים הללו, הוא בעצם עובר 4 פעמים הדפסה. בכל פעם מדפיסים עליו צבע אחר באחוזים הנצרכים, ובסופו של דבר מתקבל התוצר הרצוי. דפים המודפסים דו־צדדית, יש להעבירם 8 הדפסות, ולשם כך יש מכונת דפוס ארוכה המורכבת מ-8 תיבות הדפסה, כך שכאשר מכניסים את הגליון הריק בצד אחד, הוא יצא בצד שני כשהוא מושלם.

אמנם, יש צבעים שלא ניתן להפיקם מתרכובת ארבעת הצבעים, כמו צבע זהב למשל, ולשם כך משתמשים בצבע פנטון. צבעי הפנטון הם צבעים מוכנים הנתנים לבחירה ממניפת צבעים, ומשתמשים בהם עבור צבעים שלא ניתן להפיקם מתרכובת ארבעת הצבעים, או במקרים שיש רק צבע אחד הנצרך להדפסה, וחבל להעביר את הגליון במכונה 4 פעמים. לשם כך משתמשים בצבע פנטון מוכן, מה שחוסך את תהליך ההדפסה לפעם אחת בלבד.

שמונת תיבות הדפסה מחוברות להדפסה מהירה 
הגיליון נכנס בצד אחד ויוצא מודפס ומשולם בצד השני

מכונת דפוס

ישנו מושג נוסף שאתה סבור שצריך להימצא כאן?

פנה ונשתדל לעדכן.

עימוד שימכור את הספר שלך: